ΑΣ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Το σχολικό έτος 2021-22, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας υλοποίησαν σχέδια δράσης με στόχο την ενεργοποίηση της έκφρασης και της δημιουργικότητας των μαθητών/μαθητριών μας, χρησιμοποιώντας τη δημιουργική και πολυτροπική γραφή. Δόθηκε έμφαση στην καινοτομία, στον ψηφιακό εγγραμματισμό των μαθητών με την εισαγωγή τους στη χρήση των ψηφιακών εργαλείων animoto, crossword, powtoon, moovly, photostory, , storyboard, videoediting: filmora,capcut,premiere και την ενσωμάτωση τoυς στη διδακτική πράξη (δεξιότητες του 21ου αιώνα) καθώς και στην αξιοποίηση όλων των σημειωτικών πόρων (λέξεις, εικόνες, ήχος, βίντεο) με τρόπο δημιουργικό και κριτικό.

Οι μαθητές έμαθαν και πειραματίστηκαν με ψηφιακά εργαλεία (όπως περιγράφηκαν ανωτέρω) και παρήγαγαν αντίστοιχα προϊόντα, ανταποκρινόμενοι/ες στους στόχους της Δράσης. Προήγαγαν τις δεξιότητές τους στην παραγωγή λόγου δημιουργώντας ποικίλα κειμενικά είδη στα πλαίσια της δημιουργικής γραφής και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου. 

Ειδικότερα οι μαθητές/τριες της Α΄Γυμνασίου πειραματίστηκαν με την δημιουργική γραφή και επιστράτευσαν φαντασία και ενσυναίσθηση τόσο στο μάθημα της Ιστορίας όσο και των Νέων Ελληνικών. Μπαίνοντας στη θέση προσώπων άλλων εποχών, ανασυνθέτοντας κοινωνίες και καταστάσεις, έδωσαν με τη φρέσκια ματιά τους εξαιρετικά κείμενα, κάποια εκ των οποίων περιλαμβάνονται στο παρόν eBook.

Στην Ιστορία ταξιδεύουν με τη "χρονομηχανή" τους από τις σπηλιές της προϊστορίας στη μινωική Κρήτη, και από τα πλοία με τους αποίκους του 8ου αιώνα που αναζητούν καινούργια πατρίδα στην κλασική Αθήνα των μεγάλων προσωπικοτήτων αλλά και των μετοίκων. Στα Νέα ελληνικά τα παιδιά αφέθηκαν ελεύθερα να συνθέσουν κείμενα σε ποικίλα κειμενικά είδη, καταπλήσσοντας συχνά με τα δημιουργήματά τους. Ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, μικροδιηγήματα, ποιήματα, θεατρικοί διάλογοι, σύγχρονες εκδοχές παλαιότερων κειμένων, μεταγραφή πεζών κειμένων σε ποιητικά και το αντίστροφο είναι μερικά από τα κείμενα τα οποία παρήγαγαν με φιλοτιμία και κέφι.

Στην ιστορία Γ Γυμνασίου οι μαθητές ξεδίπλωσαν τη φαντασία τους και έγραψαν καταπληκτικά κείμενα για τη Γαλλική Επανάσταση, την Ελληνική Επανάσταση και τον Καποδίστρια, όπως προσωπικά ημερολόγια και αφηγήσεις ατόμων που έζησαν εκείνη την εποχή, αφηγήσεις ιστορικών γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης από την πλευρά των διαφόρων αγωνιστών, φανταστικές συνεντεύξεις με τον Μακρυγιάννη και τον Καποδίστρια δημιούργησαν storyboards βασισμένα στην ιστορία της γ΄γυμνασίου καθώς και στην Ελένη. Τα καλύτερα κείμενα των μαθητών έχουν συγκεντρωθεί σε book creator με τίτλο «Ας Παίξουμε με τη Φαντασία» , το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Πρόσθετες πληροφορίες