Συμμετοχή σε Επιστημονική Ημερίδα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

 

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος ERASMUS+KA1          «Το σχολείο είναι… ΕΝ ΤΑΞΕΙ» η παιδαγωγική ομάδα του σχολείου μας συμμετείχε στην Επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ στο Αμφιθέατρο του (Κτίριο 8), τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019, ώρα 12.00-15.00 με θέμα: «ΟΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ! ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ!». Την επιστημονική επιτροπή αποτελούσαν η καθηγήτρια και πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Ι. Παστέρ κα Φωτεινή Στυλιανοπούλου, η Δρ. Δήμητρα Μακρή και ο Δρ. Ιωάννης Μακρής. Την εκδήλωση πλαισίωσε με τα τραγούδια της η ορχήστρα «Ηχόχρωμα» του Ιδρύματος Εργαστηρίου Λίλιαν Βουδούρη.

https://diavlos.grnet.gr/room/2701?eventid=6135&vod=6265_session

     Η παρουσίαση εκπαιδευτικών εργαλείων και καλών πρακτικών για τη σχολική τάξη έγινε σε συνεργασία με τις παρακάτω ομάδες έργου των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+.

     Αρχικά το 15ο Γυμνάσιο Περιστερίου περιέγραψε εκπαιδευτικά παιχνίδια και αναφέρθηκε στη χρήση ΤΠΕ καθώς και στις σύγχρονες προσεγγίσεις πάνω στο σχολείο της συμπερίληψης.

     Έπειτα το 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου αναφέρθηκε στη διαφοροποιημένη διδασκαλία και παρουσίασε εκπαιδευτικές τεχνικές με ψηφιακά εργαλεία και παιχνίδια πολιτιστικής επίγνωσης. Επίσης αναφέρθηκε σε στρατηγικές διαχείρισης τάξεων μικτών ικανοτήτων σε διαπολιτισμικά περιβάλλοντα.

       Ακολούθως το 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου έδειξε σε βίντεο το εκπαιδευτικό παιχνίδι «κυνήγι θησαυρού» στο οποίο συμμετείχαν μαθητές του και είχε το θέμα «Ψηλαφώντας την πόλη μας». Επίσης μαθητές του θεατρικού ομίλου του σχολείου αναπαρέστησαν με σύντομο δρώμενο το δράμα των προσφύγων και τον αγώνα ένταξης και επιβίωσης τους μέσα στη σύγχρονη κοινωνία.

     Στη συνέχεια το 6ο Γυμνάσιο Πετρούπολης με τη διευθύντρια κα Φιλοσόφου Ελένη και τις εκπαιδευτικούς κα Παπασταμάτη Αργυρώ και κα Χάνου Φραντζέσκα παρουσίασε τη δωρεάν χρήση και εφαρμογή διαδικτυακών εργαλείων και τρόπους ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών μέσα σε μία διαφοροποιημένη διδασκαλία. 

1

2   

     Επιπρόσθετα οι εκπαιδευτικοί κα Γιατρά Αγγελική και κα Γκουβιέρου Ναταλία ανέλυσαν τρόπους για την ενίσχυση της δημιουργικότητας, κριτικής σκέψης, επικοινωνίας και συνεργασίας μέσα στο σχολείο με στόχο την ανάπτυξη θετικού κλίματος συνεργασίας και αλληλεπίδρασης σε συμπεριληπτικές τάξεις. Τονίστηκε τέλος η σημασία της καλλιέργειας των παραπάνω ικανοτήτων για την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών της ισότητας, του σεβασμού, της αλληλεγγύης και της ανεκτικότητας και τη δημιουργία του ιδανικού, αυριανού πολίτη.   

3

4

     

     Στο σημείο αυτό ο Δρ. Ιωάννης Μακρής αναφέρθηκε στις εμπειρίες του από την ανάπτυξη δράσεων συμπερίληψης και τη συνεργασία του με το Ίδρυμα Εργαστήρι – Λίλιαν Βουδούρη.

     Κατόπιν το 1ο Γυμνάσιο Καματερού μίλησε για τη σύμπραξη του με το ίδρυμα «Η Θεοτόκος» και παρουσίασε εκπαιδευτικό υλικό με διδακτικές ενότητες και φύλλα εργασίας για την ένταξη στη σχολική τάξη μαθητών με ειδικές ανάγκες. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Γαλατσίου που παρουσίασαν τις εργασίες τους και ανέγνωσαν ποιήματα πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρόσθετες πληροφορίες