ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ KA1

erasmus+

 

Το σχολείο μας επιλέχτηκε να συμμετέχει στη δράση ΚΑ1 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ 

Η Βασική Δράση 1/ ΚΑ1του Erasmus+ αφορά στην μαθησιακή κινητικότητα προσωπικού σχολικής εκπαίδευσης και προσφέρει την ευκαιρία σε στελέχη σχολικών μονάδων δημοσίων και ιδιωτικών φορέων (σχολεία) να βιώσουν μια μαθησιακή εμπειρία σε μια άλλη χώρα.

—  Οι συμμετέχοντες μέσω των δραστηριοτήτων που προσφέρουν τα σχέδια μαθησιακής κινητικότητας έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους.

—  Δίνεται επίσης η δυνατότητα να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, να έρθουν σε επαφή με μια νέα κουλτούρα και πολιτισμό και να αναπτύξουν το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Ειδικότερα, το εγκεκριμένο σχέδιο που θα υλοποιήσει το σχολείο μας έχει τον τίτλο «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝ…ΤΑΞΕΙ» και θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2019. Επτά εκπαιδευτικοί του σχολείου μας θα επιμορφωθούν από πιστοποιημένους φορείς στο εξωτερικό σε θέματα σχετικά με τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην τάξη καθώς και τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού που προωθεί την δημιουργικότητα, κριτική σκέψη, επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των μαθητών. Μετά το τέλος του προγράμματος θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων στην σχολική κοινότητα μέσω εσωτερικών σεμιναρίων καθώς και εφαρμογή στην τάξη των καινοτόμων πρακτικών και τεχνικών .

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσδοκούμε:

Για το σχολείο μας:

• Βελτίωση της δημόσιας εικόνας του σχολείου μας, έτσι ώστε αυτό να είναι ελκυστικό στους μαθητές.

• Εκμοντερνισμός του με σκοπό την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα.

• Ευρωπαϊκή διάσταση με την ανταλλαγή καλών πρακτικών,

• Διεθνοποίηση και συνεργασία με ευρωπαϊκά σχολεία μέσω της πλατφόρμας e-twinning

Για τους εκπαιδευτικούς:

• Μύηση σε τεχνικές που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν μεθόδους αποτελεσματικότερης διαχείρισης της τάξης.

• Προώθηση μαθητοκεντρικών παιδαγωγικών πρακτικών με τη χρήση εργαλείων του διαδικτύου, που θα αυξήσουν το ενδιαφέρον των μαθητών.

• Ποιοτική αναβάθμιση του ρόλου των εκπαιδευτικών και κατ΄επέκταση της σχολικής μονάδας.

• Συνεργασία, ανταλλαγή εμπειριών, καλών πρακτικών με εκπαιδευτικούς άλλων χωρών.

• Βελτίωση ικανοτήτων στις ξένες γλώσσες.

Απόκτηση δεξιοτήτων στις νέες τεχνολογίες.

Για τους μαθητές μας:

• Απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων μέσα από τη χρήση των ΤΠΕ

• Μάθηση σε ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον

• Ενίσχυση θετικών στάσεων απέναντι στη μάθηση

• Βελτίωση της εικόνας και της αυτοεκτίμησης των μαθητών.

 

Εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο

20181203 185427

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την υλοποίηση του εγκεκριμένου προγράμματος Erasmus +KA1 με τίτλο «Το σχολείο είναι εν…τάξει», η παιδαγωγική ομάδα του σχολείου μας παρακολούθησε  την εκδήλωση με θέμα: "Το σχολείο της συμπερίληψης, μια πρόκληση για τις σύγχρονες κοινωνίες" , που πραγματοποιήθηκε  στο Γαλλικό Ινστιτούτο στις 03.12.2018, ώρα 18.00΄ στο αμφιθέατρο Theo Angelopoulos στο πλαίσιο του κύκλου «Διαχείριση της διαφορετικότητας στο σχολείο» .

Έγινε συζήτηση  στρογγυλής τράπεζας στην οποία συμμετείχαν  :

Ελένη Γαβριηλίδου (Κύπρος),

Monique Malique, (Γαλλία),

Jean-Claude Arevalo (Γαλλία),

Philippe Molderez (Βέλγιο), 

Ιωάννης Μακρής (Ελλάδα), Στέλλα Μακρυγιάννη (Ελλάδα),

Όθων Μπουραντάς (Ελλάδα),

Μαρία Σουρανάκη (Ελλάδα)

με συντονίστρια της στρογγυλής τράπεζας τη Δρ. Δήμητρα Μακρή.

Η συζήτηση  περιστράφηκε γύρω από την έννοια του  συμπεριληπτικού σχολείου , την αναγκαιότητά του προκειμένου να ενταχθούν παιδιά με ειδικές ανάγκες στο σχολικό περιβάλλον ενός «κανονικού» σχολείου , αλλά και τις επιπτώσεις-θετικές και αρνητικές- στη συμβίωση των μαθητών  σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Τον διάλογο εμπλούτισε η συνδρομή της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, με πλούσια ερευνητική δραστηριότητα στο θέμα του σχολείου της συμπερίληψης.

Το 1ο Γυμνάσιο Καματερού συμμετείχε στο συζήτηση  σε συνεργασία με το Ίδρυμα Προστασίας & Αποκατάστασης Παιδιών & Νέων με Νοητική Υστέρηση «Θεοτόκος» και τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία, «Εργαστήρι» και μας μετέφεραν τη δική τους εμπειρία από τη συνεργασία τους.

Εκπρόσωποι του  γαλλικού συλλόγου APAJH που στηρίζει ενεργά την σχολική ένταξη των παιδιών με αναπηρία και συντονίζει το πρόγραμμα Erasmus + KAΙ Στροφή στο σχολείο της συμπερίληψης, μας μίλησαν για τη δημιουργία μίας πιλοτικής ενότητας κατάρτισης για εκπαιδευτικούς και βοηθούς. 

Επίσης, συζητήθηκε η θέση των τεχνών στην πορεία των νέων ατόμων με αναπηρία: πως οι τέχνες μπορούν να αποτελέσουν μέσο για την συμπερίληψη; Η απάντηση στο ερώτημα δόθηκε με την  προβολή ταινίας που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Extraordinary Film Festival, διεθνές φεστιβάλ μοναδικό στο είδος του από το Βέλγιο και αποτέλεσε μια πρόταση για το ευρύ κοινό, τους εκπαιδευτικούς  και τα AμεΑ ,για να αξιοποιήσουν επιλεγμένα  κινηματογραφικά έργα που παρουσιάζουν με θετική εικόνα τα άτομα με αναπηρία.    

 

 

 

 

Πρόσθετες πληροφορίες