Πρόγραμμα Μικροί Περιηγητές - Εκδρομή στην Κύπρο 2017

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΙΚΡΟΙ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ

            Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2016 ? 2017 υλοποιήθηκε το πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο ¨Μικροί Περιηγητές¨, σε συνεργασία με το 4ο Γυμνάσιο Πετρούπολης.

            Στόχος μας ήταν να περιηγηθούμε και να γνωρίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και γειτονιές της Αθήνα και να παρακολουθήσουμε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.

Το πρόγραμμά μας ολοκληρώθηκε με την εκπαιδευτική μας εκδρομή στην Κύπρο.

            Αναλυτικά οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος, σε συνεργασία με το 4ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, ήταν οι εξής:

16 Οκτωβρίου 2016 : Επίσκεψη στην έκθεση ¨Ένα γλυκό ξημέρωμα¨, η οποία φιλοξενήθηκε στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Αθηναίων με θέμα την "Κατοχική Αθήνα" και την ¨Παλιά Αθήνα¨ .

6 Νοεμβρίου 2016: Στύλοι Ολυμπίου Διός και Πύλη Αδριανού

22 Δεκεμβρίου 2016: Παρακολούθηση της παράστασης στο Μέγαρο Μουσικής ¨Η βασίλισσα του χιονιού,

22 Ιανουαρίου 2017: Επίσκεψη και ξενάγηση στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο στον Κεραμεικό.

12 Φεβρουαρίου 2017: Εκδρομή στο Πάρκο των Ψυχών και στο καταφύγιο Μπάφι στην Πάρνηθα.

11 Μαρτίου 2017: Παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης ¨Αστροφεγγιά¨ στο θέατρο χώρα.

26 ? 30 Απριλίου 2017: Εκπαιδευτική εκδρομή στην Κύπρο.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 14 παιδιά και 2 καθηγήτριες.

                                                                                                Οι Καθηγήτριες

                                                                                               

                                                                                                Καραντίνου Αθηνά

                                                                                                Κόκκαλη Ασημίνα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η ΚΥΠΡΟΣ βρίσκεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της λεκάνης της Μεσογείου, έχει έκταση 9.251 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στην περιοχή.

Δημογραφικά Στοιχεία
Πληθυσμός                                                    946.000                              (τέλη 2013)
72 %:                                                               Ελληνοκύπριοι                    690.900
17,6 %:                                                            Αλλοδαποί                           167.100
9,6% :                                                              Τουρκοκύπριοι                    91.000

Πριν από την τουρκική εισβολή (Ιούλιο - Αύγουστο 1974), οι δύο κοινότητες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ζούσαν μαζί στις ίδιες περίπου αναλογίες (4 Ελληνοκύπριοι προς 1 Τουρκοκύπριο) και στις έξι επαρχίες του νησιού. Μετά την εισβολή, πάνω από 58.000 Τουρκοκύπριοι που ζουν στην κατεχόμενη περιοχή έχουν μεταναστεύσει, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελούν λιγότερο από το 10% του πληθυσμού της Κύπρου σε σύγκριση με το 18% πριν από Ιούλιο του 1974.

Η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη Δημοκρατία στις 16 Αυγούστου του 1960 με βάση τις Συμφωνίες  Ζυρίχης-Λονδίνου του 1959, οι οποίες έγιναν μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ από το 2004 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νόμισμα: Ευρώ

Πρωτεύουσα της Κύπρου είναι η Λευκωσία, ένα μέρος της οποίας είναι κατεχόμενο.

Επίσημες γλώσσες είναι η Ελληνική και η Τουρκική ενώ ευρύτατα διαδεδομένη είναι η Αγγλική.

Η οδήγηση των οχημάτων στην Κύπρο γίνεται εθιμικά από αριστερά.

Πρόφαση για Εισβολή


Στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο με μεγάλο αριθμό στρατευμάτων. Αφορμή αποτέλεσε το πραξικόπημα κατά του Προέδρου της Κύπρου στις 15 Ιουλίου, το οποίο υποκινήθηκε από τη στρατιωτική Χούντα στην Ελλάδα. Η Τουρκία έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιό της να διχοτομήσει την Κύπρο, στόχος που είχε τεθεί από την Άγκυρα πριν πολλά χρόνια.

Η στρατιωτική επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου εξακολουθεί, δυστυχώς, να υφίσταται μέχρι και σήμερα. Η στρατιωτική κατοχή, η βίαιη διαίρεση, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο μαζικός εποικισμός, η πολιτιστική καταστροφή, ο σφετερισμός περιουσιών και το εθνικό ξεκαθάρισμα που έχει επιβάλει η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας παραμένουν τα κύρια χαρακτηριστικά του status quo στο νησί. Οι οδυνηρές συνέπειες της εισβολής και στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας εξακολουθούν να είναι αισθητές.

- 36,2% του κυρίαρχου εδάφους της Κύπρος βρίσκεται υπό την παράνομη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας.

- Περίπου 200.000 Ελληνοκύπριοι - το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού - οι οποίοι εκδιώχθηκαν βίαια από το κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού (όπου αποτελούσαν το 70% περίπου του πληθυσμού) εξακολουθούν να στερούνται του δικαιώματος να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

- Περίπου 1.400 άτομα είναι ακόμα αγνοούμενοι, ενώ η τουρκική πλευρά αρνείται να συνεργαστεί για εξακρίβωση της τύχης τους.

- Λιγότεροι από 500 Έλληνες και Μαρωνίτες, από το σύνολο των 20.000 που απαριθμούσαν στα τέλη Αυγούστου του 1974, παραμένουν εγκλωβισμένοι στα χωριά τους, που είναι ακόμα κατεχόμενα. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν κάτω από συνθήκες καταπίεσης, παρενόχλησης και στέρησης. Οι υπόλοιποι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να γίνουν πρόσφυγες.

- 43.000 στρατεύματα από την Τουρκία, πλήρως εξοπλισμένα με σύγχρονα οπλικά συστήματα και υποστηριζόμενα από αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις, βρίσκονται παράνομα στην κατεχόμενη περιοχή, καθιστώντας την μια από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές του κόσμου.

- Περίπου 160.000 έποικοι από την Τουρκία έχουν εισέλθει παράνομα, για να εποικίσουν την κατεχόμενη περιοχή και να αλλοιώσουν το δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου.

- 58.000 από τις 116.000 τουρκοκυπριακού πληθυσμού έχουν μεταναστεύσει από το νησί μετά την τουρκική εισβολή, σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πηγές, λόγω της οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής διαφθοράς που επικρατούν στις κατεχόμενες περιοχές. Οι Τουρκοκύπριοι είναι λιγότεροι τώρα από τα στρατεύματα και τους εποίκους από την Τουρκία, με ποσοστό περισσότερο από δυο προς ένα.

- Οι παράνομες οικοδομικές κατασκευές στην ελληνική κυπριακή γη και οι παράνομες πωλήσεις περιουσιών που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους μετά την τουρκική εισβολή, έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτός ο άνευ προηγουμένου σφετερισμός περιουσιών είναι μια ακόμα κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την τουρκική πλευρά.

- Το παράνομο τουρκοκυπριακό καθεστώς και η Τουρκία εξακολουθούν να καταστρέφουν μεθοδικά και σκόπιμα τον ελληνικό και χριστιανικό πολιτισμό και την ιστορική κληρονομιά στην κατεχόμενη Κύπρο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται προσπάθειες στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

IMG 2697

IMG 2703

Ο τάφος των αγωνιστών Γρηγόρη Αυξεντίου και Ευαγόρα Παλληκαρίδη που θυσιάστηκαν στον αγώνα κατά της Αγγλικής Κατοχής (1878-1960)

Το ταξίδι μας

Στο πρόγραμμά μας προσπαθήσαμε να επισκεφτούμε όσο περισσότερα αξιοθέατα μπορούσαμε και καταφέραμε να το πραγματοποιήσουμε, συνδυάζοντας τόσο επισκέψεις στα παραλιακά θέρετρα που αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες του νησιού, όσο και επισκέψεις στον ορεινό όγκο του νησιού, όπου βρίσκονται τα κρασοχώρια, γραφικά χωριουδάκια, όπως οι Πλάτρες, Εκεί ο ποιητής μας Οδ. Ελύτης έγραψε το ποίημα Ελένη, Αξιοθέατο αποτελεί και το χιονοδρομικό κέντρο, στο οποίο είχε διατηρηθεί μικρή ποσότητα χιονιού ακόμη και μέχρι το τέλος Μαΐου, που πραγματοποιήθηκε η εκδρομή μας,

Η Λάρνακα ήταν η αφετηρία μας, η Λεμεσός η πρώτη πόλη που επισκεφτήκαμε, αμέσως μετά την άφιξή μας, ενώ την ίδια ημέρα φτάσαμε έως τα κατεχόμενα, στην περιοχή της Αμμοχώστου, την «Πόλη Φάντασμα» όπως την αναφέρουν, η οποία βρίσκεται στην γκρίζα ζώνη και δεν κατοικείται πια από το 1974 που έγινε η εισβολή και την οποία παρατηρήσαμε από μακριά με τηλεσκόπια και κιάλια.

Η Αγία Νάπα, η Λευκωσία, η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα στον κόσμο, με τα τεράστια Ενετικά τείχη της,η Πάφος ήταν επίσης στο πρόγραμμά μας, αλλά και Μονές και Εκκλησίες, όπως η μονή Κίκκου, από πιο πλούσια μοναστήρια με τα υπέροχα ψηφιδωτά, η μονή Αγίας Νάπας στην Αγία Νάπα και η Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου στην Λάρνακα.

IMG 2740

IMG 2748

Η περίφημη Πέτρα του Ρωμιού

Από αρχαιολογικούς χώρους, ιδιαίτερα εντυπωσιακός ήταν ο αρχαιολογικός χώρος του Κουρίου, με το καταπληκτικό αρχαίο θέατρό του, το οποίο έχει θέα στη θάλασσα και η οικία Διονύσου στην Πάφο, μια έπαυλη με καταπληκτικά μωσαϊκά.

IMG 2756

Η Κύπρος φημίζεται για τα μεσαιωνικά της κάστρα, τα οποία διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση, όπως είναι το Μεσαιωνικό κάστρο του Κολοσσίου και το Κάστρο της Λεμεσού το οποίο φιλοξενεί και το Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου.

IMG 2731

Οι εντυπώσεις των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν εξαιρετικές, ενώ συνεργασία με το 4ο Γυμνάσιο Πετρούπολης και το 12 Γυμνάσιο Περιστερίου υπήρξε άριστη. Γενική εκτίμηση όλων είναι ότι η εκδρομή μας στην Κύπρο ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και επιτέλεσε τον εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό της στόχο.

Πληροφορίες:

  1. http://www.visitcyprus.com/index.php/el/practical-information/about-cyprus

Πρόσθετες πληροφορίες